PSYCHOLOGY
“Ταλαίπωρε άνθρωπε, η πραγματικότητα είναι μία αντίληψη.
Αλλάζοντας την αντίληψη σου, αλλάζεις την πραγματικότητα„
Μάρθα Χατζηιωαννίδου – MSc Ψυχολόγος
Καλωσόρισμα
Αγαπητοί αναγνώστες,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην
Εφημερίδα Ψυχολογίας, έναν χώρο
αφιερωμένο στην κατανόηση και την
ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
Εδώ, θα εξερευνού με μαζί θέματα που αφορούν:
Αγχώδεις διαταραχές: Κατανόηση των αιτιών και ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης του άγχους.
Κατάθλιψη: Αναγνώριση των συμπτωμάτων και προσέγγιση αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης.
Διαχείριση θυμού: Τεχνικές για τον έλεγχο και την έκφραση του θυμού με υγιή τρόπο.
Οικογενειακές σχέσεις: Βελτίωση της επικοινωνίας και ενίσχυση των δεσμών μέσα στην οικογένεια.
Γνωστικά θέματα: Εμβάθυνση στις διαδικασίες σκέψης και μάθησης, καθώς και τρόποι ενίσχυσης της γνωστικής λειτουργίας
Στόχος μας είναι να παρέχουμε έγκυρη πληροφόρηση
και πρακτικές συμβουλές, ώστε να ενδυναμώσουμε την
κατανόηση του εαυτού μας και των γύρω μας. Μέσα
από αυτή την εφημερίδα, φιλοδοξούμε να
δημιουργήσουμε έναν χώρο διαλόγου και ανταλλαγής
απόψεων, προάγοντας την ψυχική ευεξία και την
προσωπική ανάπτυξη.
Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε
Ερώτηση αναγνώστη
«Στο σπίτι δεν είμαι καλά με τον άντρα μου. Ζούμε σαν συγκάτοικοι, πληρώνοντας τα έξοδα μισά-μισά, ενώ εγώ δεν εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά. Παίρνω μόνο 600 ευρώ επίδομα. Παρόλο που θέλω να τα ξαναβρούμε, δεν μου φέρεται πάντα καλά και με βρίζει. Είναι καλός πατέρας, όμως δεν θέλω να χωρίσω. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί δεν θέλω να ζω έτσι. Τι προτείνετε;»
Αυτή η ερώτηση αφορά την συναισθηματική απογοήτευση και τις σχέσεις ζευγαριών όταν οι δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συνύπαρξη επιφέρουν αβεβαιότητα.
Απάντηση
Από την περιγραφή που δίνετε για την κατάσταση σας, φαίνεται πως η σχέση σας έχει φτάσει σε μια δύσκολη φάση, όπου οι συναισθηματικές συνδέσεις έχουν μειωθεί και ο ρόλος σας ως γονέας και σύντροφος έχει ανατραπεί. Είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις να νιώθετε πως ζείτε περισσότερο ως συγκάτοικοι παρά ως σύντροφοι. Η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης και ανασφάλειας, ειδικά όταν υπάρχουν εντάσεις και επικρίσεις μέσα στην οικογένεια.
Οι έρευνες δείχνουν πως η έλλειψη επικοινωνίας, η κακή διαχείριση της σύγκρουσης και η απουσία ρομαντικών στοιχείων στη σχέση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την αίσθηση αποξένωσης. Είναι σημαντικό να ενισχύσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας μέσω ανοικτής και θετικής επικοινωνίας, που ενδυναμώνει την κατανόηση και την αμοιβαία υποστήριξη. Πέρα από την καθημερινότητα και τα οικονομικά, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να αναζωογονήσετε τη συναισθηματική σύνδεση, ακόμα και μέσα από μικρές χειρονομίες εκτίμησης ή χρόνο που θα αφιερώνετε μόνοι σας (!) (!).
Μπορείτε να εξετάσετε την επιλογή της θεραπείας ζευγαριών για να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε, να κατανοήσετε τις ανάγκες του άλλου και να βρείτε τρόπους να επαναφέρετε τη φλόγα της σχέσης. Η προσφορά και η συμπαράσταση μέσα από τη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των σχέσεων και των ρόλων που έχετε αναλάβει, καθώς και να διευκολύνει τη διαχείριση της καθημερινότητας και των συναισθημάτων σας.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι, αν και οι συνθήκες σας είναι δύσκολες, με την κατάλληλη υποστήριξη και προσωπική δουλειά, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αναζωογονήσετε τη σχέση και να επαναφέρετε τη συναισθηματική ισορροπία.
Ερώτηση αναγνώστη
«Θέλω να χωρίσω από τον άντρα μου, αλλά δεν έχω δουλειά και έχω δύο παιδιά. Φοβάμαι και να φύγω, αλλά και να μείνω. Δεν ξέρω γιατί αισθάνομαι έτσι, όμως δυστυχώς νιώθω αβοήθητη και χωρίς υποστήριξη. Τι μου προτείνετε να κάνω;;»
Απάντηση
Αυτό που περιγράφετε είναι απολύτως κατανοητό και πολύ δύσκολο. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε αβεβαιότητα και φόβο όταν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά και οικονομικές ανησυχίες που επιβαρύνουν την απόφαση σας.
Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτά τα συναισθήματα δεν σημαίνουν ότι δεν είστε ικανή να διαχειριστείτε την κατάσταση. Η αίσθηση του να είστε αβοήθητη και χωρίς υποστήριξη είναι πολύ συνηθισμένη σε καταστάσεις κρίσης, αλλά υπάρχουν τρόποι να βρείτε βοήθεια και να πάρετε αποφάσεις που είναι καλές για εσάς και την οικογένειά σας.
Εδώ είναι μερικές προτάσεις που ίσως σας βοηθήσουν:
- Μην ντρέπεστε να ζητήσετε στήριξη από το περιβάλλον σας: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αβοήθητη, αλλά η ζήτηση βοήθειας από κοντινά πρόσωπα ή φίλους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
- Εξετάστε τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας: Αν το επιθυμείτε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε εργασία. Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς που προσφέρουν ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση, και θα ήταν χαρά μας να σας υποστηρίξουμε στην αναζήτησή σας.
- Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες: Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που παρέχουν δωρεάν ή υποστηρικτικές υπηρεσίες για γυναίκες σε δύσκολες καταστάσεις, όπως νομική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε αυτούς για να λάβετε την απαραίτητη καθοδήγηση.
Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να βρείτε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να πάρετε τις αποφάσεις που είναι καλύτερες για εσάς και τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε ισχυρή και ικανή να προχωρήσετε μπροστά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και βοήθεια.
Άρθρο
Είμαστε οι Δημιουργοί της Ζωής μας: Μια Σκέψη για τη Δύναμη του Νου και τις Θεϊκές Δυνάμεις
Η ζωή μας δεν είναι αποτέλεσμα των περιστάσεων ή της τύχης. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί της, με την σκέψη, τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μας να την διαμορφώνουν σε κάθε της στιγμή. Όπως ακριβώς ο καλλιτέχνης διαμορφώνει τον πίνακά του, έτσι και εμείς διαμορφώνουμε την πραγματικότητά μας με τις σκέψεις και τις ενέργειές μας.
Ο άνθρωπος έχει τη θεϊκή δύναμη μέσα του, την ικανότητα να δημιουργεί και να αναδημιουργεί την εικόνα του, την αίσθηση της ύπαρξής του, την πορεία του στη ζωή. Όλα όσα ζούμε είναι αποτέλεσμα των τρόπων αντίληψης και ερμηνείας που δίνουμε στον κόσμο γύρω μας. Η αντίληψη του εαυτού μας, των άλλων και του κόσμου καθορίζει τα συναισθήματα και τις ενέργειές μας, οι οποίες, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν τη ζωή μας.
Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε πώς να αντιληφθούμε τις καταστάσεις, πώς να αντιδράσουμε, και κυρίως πώς να συνδεθούμε με τις θεϊκές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα μας και γύρω μας. Η συνειδητοποίηση ότι έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πορεία της ζωής μας με τις σκέψεις και τις πράξεις μας είναι η αρχή της αληθινής ελευθερίας.
Όλα είναι θέμα αντίληψης. Εάν αλλάξουμε την οπτική μας, μπορούμε να αλλάξουμε και τη ζωή μας. Ο κόσμος γύρω μας είναι καθρέφτης της εσωτερικής μας πραγματικότητας, και μέσα από την αλλαγή της αντίληψής μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ζωή γεμάτη φως, χαρά και δημιουργικότητα.
Άρθρο
Ψυχολογία με Χιούμορ. Η Αγνότητα και η Λογική της Παράλογης Ζωής
Ζούμε σε μια εποχή που η λογική και η παράνοια συχνά πλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό εξαιρετικά ενδιαφέροντων αντιφάσεων. Ενώ η “λογική” επιτάσσει συγκεκριμένα πρότυπα και συμπεριφορές, η πραγματικότητα συχνά προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό. Ας το αναλύσουμε λίγο με χιούμορ. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μόδα. Είναι απολύτως λογικό να βάφουμε τα νύχια μας με υπερβολικά χρώματα, να προσθέτουμε στρας και να φοράμε ψεύτικες βλεφαρίδες, γιατί… αυτό απαιτεί η σύγχρονη “λογική”. Και φυσικά, όλα αυτά είναι πιο “λογικά” από το να κυκλοφορούμε με φόρμες και σπορτέξ για ποτό. Έτσι δεν είναι;Και όσο για τα 15 πόντους στιλέτο, είναι εξαιρετικά λογικό να περπατάμε πάνω τους σαν αλάνθαστοι χορευτές, ακόμα κι αν χρειάζεστε μαθήματα ισορροπίας και αναπνοής. Έτσι, καταφέρνουμε να σπάσουμε τον πάγο σε κάθε πάρτι!Αλλά ας μην ξεχνάμε τους άντρες – οι οποίοι, με 40 βαθμούς, συνεχίζουν να φοράνε κουστούμια και να προσπαθούν να αναπνεύσουν μέσα στη γραβάτα. Φυσικά, και αυτό είναι “λογικό”, γιατί ποιος δεν θα ήθελε να φαίνεται κομψός ενώ ιδρώνει σαν τη σαλάτα σε ζεστό φούρνο;Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, η πραγματική “λογική” εδώ έγκειται στην παράλογη συμπεριφορά που αναδύεται από αυτήν την ανάγκη να είμαστε “τέλειοι” σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Όλα γύρω μας είναι φτιαγμένα από σύμβολα, στάνταρ και κανόνες που συχνά διαγράφουν την αληθινή μας ουσία. Το να ακολουθούμε το πρότυπο της “τέλειας εικόνας” είναι στην πραγματικότητα μια αναγκαία, αλλά παράλογη στρατηγική για να επιβιώσουμε στην εποχή της υπερβολής. Μήπως η αληθινή λογική είναι να αποδεχτούμε την παράνοια και να την αγαπήσουμε για όσα μας προσφέρει; Γιατί, τελικά, η ζωή είναι ακριβώς αυτό: ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στη λογική και την παράλογη αποδοχή των αντιφάσεων που μας καθορίζουν. Ας απολαύσουμε λοιπόν τη ζωή και την ψυχολογία της με χιούμορ, γιατί όσο πιο παράλογη είναι, τόσο πιο λογική γίνεται!
Υγεία και Ψυχολογία
Η Βουλιμία και η
Συναισθηματική Πείνα
Η βουλιμία, μία από τις πιο κοινές διατροφικές διαταραχές, δεν είναι απλώς μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπερφαγία. Αν και οι άνθρωποι που βιώνουν βουλιμία συχνά αναφέρουν την ανάγκη να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, η ρίζα του προβλήματος είναι πολύ πιο βαθιά. Στην πραγματικότητα, η βουλιμία σχετίζεται συχνά με τη συναισθηματική πείνα και την ανάγκη για κάλυψη των συναισθηματικών κενών που νιώθει το άτομο.
Η συναισθηματική πείνα είναι όταν το άτομο καταναλώνει φαγητό για να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες και όχι φυσικές ανάγκες του σώματος. Οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματική πείνα συχνά καταφεύγουν στο φαγητό για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις άγχους, λύπης, θυμού ή μοναξιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί το φαγητό παρέχει στιγμιαία ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας έναν βραχύβιο “χαμόγελο” στο άτομο, αλλά αφήνοντας στην πραγματικότητα πίσω του το κενό που δεν έχει γεμίσει.
Στην περίπτωση της βουλιμίας, η ανάγκη να φάνε σε υπερβολικές ποσότητες συνδέεται με την προσπάθεια να αντεπεξέλθουν σε έντονα συναισθηματικά φορτία. Μπορεί το άτομο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πόνο της μοναξιάς, της απογοήτευσης, της ντροπής ή άλλων συναισθημάτων που προκαλούν ένταση στην καθημερινότητά του. Όμως, αντί να εκφράσει και να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα με υγιείς τρόπους, καταφεύγει στο φαγητό ως έναν τρόπο να τα καταπιεί – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η σχέση ανάμεσα στη συναισθηματική πείνα και την βουλιμία αποκαλύπτει πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τα αληθινά συναισθηματικά κενά που νιώθουμε και να τα διαχειριστούμε με υγιείς τρόπους. Η επιθυμία για φαγητό δεν είναι πάντοτε απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάγκη για τροφή. Πιο συχνά, είναι μια προσπάθεια να καλύψουμε συναισθηματικά κενά που μας προκαλούν δυσφορία και αναστάτωση.
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα συμπεριφοράς που μας οδηγούν στην υπερφαγία και να τα συνδέσουμε με τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν εκείνη τη στιγμή. Μέσα από την ψυχολογική υποστήριξη και τις θεραπευτικές διαδικασίες, μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας και να βρούμε πιο υγιείς τρόπους για να τα εκφράσουμε και να τα ανακουφίσουμε. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του συναισθηματικού μας πόνου, την αποδοχή του, και την εύρεση τρόπων που να μην περιλαμβάνουν το φαγητό ως μηχανισμό ανακούφισης
Αντιμετωπίζοντας την βουλιμία με μια πιο βαθιά κατανόηση της συναισθηματικής πείνας, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα μας με αυθεντικό και υγιή τρόπο. Η ψυχολογία της διαχείρισης των συναισθημάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και στήριξη, αλλά μπορεί να φέρει μια βαθιά μεταμόρφωση στην αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με το φαγητό.
Η αναγνώριση και η αποδοχή των συναισθημάτων μας είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε την συναισθηματική πείνα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την ψευδή υπόσχεση του φαγητού ως λύση και να βρούμε πιο αυθεντικές και υγιείς οδούς για να γεμίσουμε το συναισθηματικό μας κενό.
Download PDF Newsletter_ Click Here
Με εκτίμηση,
Μάρθα Χατζηιωαννίδου – MSc Ψυχολόγος
marthahatziioannidou.gr
Τ. 2541102448 – Ε. [email protected]
Recent Comments